Sport Team Baia Mare

Echipa de fobtbal amator Old Boys

C.S. SPORT TEAM BAIA MARE, PESTE ZECE ANI DE ACTIVITATE SPORTIVĂ

 

           Clubul Sportiv Sport Team, cu sediul în Baia Mare, str. George Coșbuc, nr. 7/26, jud. Maramureş, este înfiinţat oficial în 28 mai 2012, ca o organizaţie non profit cu personalitate juridică şi îşi desfăşoară activitatea pe baza statutului şi regulamentului propriu, precum şi a bugetului propriu de venituri şi cheltuieli. Astfel, până la începutul anului 2012, o parte dintre jucătorii actualei echipe,  au activat timp de trei ani la echipa de fotbal old boys Fan Sport Baia Mare, unde președintele Ioan Marchiș a fost printre cei trei fondatori ai vechiului club.

După „despărţirea” de echipa Fan Sport, un grup de cinci jucători, respectiv: Ioan Marchiş, Alin Gabriel Gavrilă, Daniel Mirel Lupşe, Bogdan Laurenţiu Trif şi Vasile Rareş Pop-Popescu, au fondat echipa de fotbal old boys Sport Team Baia Mare, după mai multe propuneri privind denumirea acesteia, președinte fiind ales Alin Gabriel Gavrilă. Acesta și-a desfășurat această activitate până în 20.05.2016, când au avut loc noi alegeri.

La înfiinţarea Clubul Sportiv, respectiv în anul 2012, au devenit membri asociaţi 19 jucători, însă vârsta acestora a fost diferită, chiar sub 30 ani, dar pe parcursul celor 10 ani, cei mai tineri au revenit şi ei veterani, în prezent toţi având vârsta de peste 32 ani.

Pe parcursul anilor 2012-2022 au mai devenit membri încă 31 jucători și s-au retras 22, iar la ceastă data , respectiv anul 2023, sunt 25 membri.

Continuitatea echipei a fost susținută permanent atât de cei care au făcut parte din Consiliul Director, ales la data de 20.05.2016, respectiv: Ioan Marchiş – preşedinte, Cristian Bărbos- vice-preşedinte, Rareş Pop-Popescu – vice-preşedinte, Bogdan Trif – vice-preşedinte, Eduard Costin – secretar, cât şi de toţi membri clubului care cotizează lunar cu o sumă stabilită de fiecare dată la

început de an, iar comunicarea între membrii echipei este bazată pe coeziune şi calitatea  individuală a fiecăruia, deşi au mai fost şi situaţii mai tensionate, toate rezolvate la următoarea reuniune, prin discuţii constructive.

Nu este un secret pentru nimeni că de fiecare dată dorim să câştigăm meciurile jucate. Echipa noastră este un loc extrem de plăcut pentru noi toți, iar echilibrul îl păstrăm sau îl refacem periodic prin rediscutarea și reactualizarea valorilor comune ale fiecăruia.

Pentru continuitatea antrenamentelor, pe timp de iarnă, echipa se pregăteşte în sală, cel mai mult au fost folosite sălile din Tăuţii Măgherăuş şi Recea, iar în anumite perioade au fost folosite terenurile sintetice de la Baza Trif din Tăuţii Măgherăuş, Cristal şi cea de pe str. Electrolizei.

Începând cu luna aprilie, de când terenurile de iarbă permit să se joace fotbal, echipa, în fiecare an, prin preşedintele acesteia Ioan Marchiş, angajează meciuri cu diferite echipe de old boys în general, dar şi echipe de Liga a V-a şi chiar de Liga a IV-a. Astfel, din anul 2012, când primul meci a fost în deplasare la Cavnic, unde echipa a câştigat cu 6-2, Sport Team Baia Mare a jucat anual câte 17-21 meciuri, totalizând la această dată 182 meciuri, din care 108 au fost victorii, 43 înfrângeri şi 31 egaluri, fiind marcate 703 goluri, terenurile considerate acasă pe care s-au jucat meciurile fiind: Viorel Mateianu, Tăuţii Măgherăuş, Săsar, Valea Borcutului, Satu Nou de Sus, Lăpuşel, Săcălăşeni, Satu Nou de Jos şi Ferneziu.

După ce echipa a prins „cheag”, au început meciurile cu echipe din afara oraşului Baia Mare, respectiv: Zalău, Curtici şi Pecica din Judeţul Arad, Drobeta Turnu Severin, Seini, Tg. Lăpuş, Cavnic şi Sighetu Marmaţiei. De asemenea, a jucat şi în Ungaria, cu o echipă din Gyulahaza, iar la Nyirbator, unde a fost şi într-un cantonament de trei zile, a jucat cu echipa Nyirgyulaj.

La Drobeta Turnu Severin echipa a participat la un triunghiular cu echipa locală şi o echipă din Kladovo – Serbia, iar după meciuri, a doua zi, a fost vizitat şi oraşul Kladovo din Serbia.

Pe lângă cele 182 meciuri disputate pe teren mare, echipa a participat, la invitaţia unor echipe de fotbal old boys, la şapte cupe organizate de acestea pe teren mic, dintre care una în Ungaria, la Gyulahaza, câștigând trei competiții, respectiv cele organizate de Fan Sport Baia

Mare, Haiducii Baia Mare și ASCO CF Baia Mare. În celelalte cinci competiţii, a obţinut locurile II şi III. Cu echipa din Gyulahaza a jucat cinci, din care tei meciuri în România, câștigându-le pe toate și două în Ungaria pe care le-a pierdut.

Echipa Sport Team a participat şi la cinci competiţii organizate pe teren mare, de către Stăruinţa Buciumi (două), Fan Sport Baia Mare, Neighbors Team Baia Mare și Atletic Baia Mare, câştigând trei dintre acestea, dintre care una organizată de Stăruinţa Buciumi, una de către Fan Sport Baia Mare și una organizată de Atletic Baia Mare.

Pentru ca echipa să aibă o „pată de culoare”, în 28.03.2014, la meciul amical dintre Spicul Ardusat şi Sport Team Baia Mare, scor 6-8 (3-6), apare în lot şi debutează jucătorul Serigne Khadim Der, din Senegal, care a fost cazat la Centrul de Refugiaţi Şomcuta Mare şi care pe parcursul cât a stat în România a ajutat echipa foarte mult, fiind un mijlocaş de excepţie.

De asemenea, tot de la acelaşi centru de refugiaţi, în data de 08.08.2014, în meciul dintre C.S. Sporting Old-boys Recea şi Sport Team Baia Mare, scor 2-2 (1-0), la echipa Sport Team debutează un nou jucător de culoare, Nabeu Bawa Serge Alain din Cote D’Ivoire. Cei doi jucători au jucat în paralel şi la alte echipe din Maramureş, cel mai înalt nivel fiind echipa F.C. Baia Mare, care activa în acea vreme în Liga a III-a, însă aceştia au părăsit România în 2018, îndreptându-se spre alte state unde-şi pot desfăşura activităţile sportive, în calitate de refugiaţi sau având alt statut.

Din data de 1 decembrie 2021, din nou echipa Sport Team a „înregimentat” un jucător de culoare, respectiv pe Konate Ibrahima din Mali, care sperăm să continue la această echipă cât mai mult timp.

Alte meciuri cu o încărcătură emoţională, au fost cele din perioada 2012-2018 cu echipa de fotbal feminin, A.S. Independenţa Baia Mare, care a activat în Liga I de Fotbal Feminin, iar după un an în Liga a II-a, echipa activează din nou în Liga I, meciuri foarte bune, appreciate de antrenorii echipei din acea perioadă, întrucât fetele „dădeau piept” cu bărbaţii de la Sport Team, ceea ce le făcea mai puternice în jocurile care urmau în campionatul feminin.

De fiecare dată, fie la începutul meciurilor, fie la finalul acestora, fetele erau recompensate cu flori, sucuri sau ciocolată, din partea băieţilor, iar conducerea Clubului Sportiv Sport Team Baia Mare le-a acordat de fiecare dată fie o plachetă, fie o diplomă de excelenţă, pe care erau specificate meciurile jucate.

Tot la final de an, membrii echipei au ajutat cu bani, alimente şi haine,

pentru a fi donate la familii cu mai mulţi copii, precum şi pentru un tratament la un băieţel de cinci ani, bolnav.

În ultimii cinci ani, în luna decembrie sau în apropierea Crăciunului, echipa a organizat în sala din Recea sau pe terenul de la Baza Trif, competiţii de fotbal tenis sau de fotbal pe teren mic, astfel: Cupa Crăciunului, ediţiile 2016 şi 2019, Cupa Zilei României 2017, Cupa Pandemiei Covid-19 – ediţia 2021 şi Cupa „Moş Crăciun 2021 și 2022, ediţia a III și IV.

În cinstea aniversării anuale a clubului de fotbal, echipa a organizat nouă competiţii dotate cu „Cupa Sport Team” (cea din 2020 nu s-a organizat din cauza pandemiei), din care a câştigat cinci, cea mai important fiind cupa aniversară din 2022, când la competiție au mai fost invitate, pe lângă echipa gazdă, Sport Team, încă opt echipe de fotbal old boys din județ, respectiv: Maramureșu Sighet, Inter Sighet, F.C. Prietenia Baia Mare, ASCO CF Baia Mare, Independența Baia Mare, Haiducii Baia Mare, Neighbors Team Baia Mare și Oldboys Atletic Baia Mare, în total fiind angrenați peste 120 jucători.

Finala competiției a avut loc între echipa Sport Team Baia Mare și F.C. Prietenia, cea mai titrată echipă de fotbal old boys din județ, pe care a învins-o cu 2-0.

La aceste competiții, toate echipele au fost recompensate cu cupe, diplome, iar premiile speciale au fost acordate golgheterilor, celor mai buni jucători și celor mai buni portari. Totodată,  ucătorii din cadrul echipei care au marcat golurile cu nr. 100, 200, până la 700, au fost  recompensaţi cu câte o diplomă.

La fiecare competiţie organizată echipa a avut şi sponsori, astfel: CONSTRUROM BAIA  MARE,  S.C.ATMOSFERICA BAIA MARE, S.C. SILTEC BAIA MARE, KRYS CAROSERIE A.U.T.O. TĂUŢII MĂGHERĂUŞ, GTJ TRUK SERVICE TĂUŢII MĂGHERĂUŞ, ŞTIRI VASILE DALE 24 DIN 24, CLEAN STAR BAIA MARE, LEIA CASTELLANI BAIA MARE ŞI FLAVIU TRANS VALEA CHIOARULUI.

Ca orice echipă care se respectă, la finalul fiecărui an competiţional, prin votul tuturor  jucătorilor, s-a întocmit clasamentul celor mai buni jucători, astfel, cei nominalizaţi au fost publicaţi în ziarele locale şi pe știrile de sport on-line. De asemenea, anual, echipa a organizat

aniversări, cu participarea soţiilor sau prietenele jucătorilor, aniversări organizate de fiecare dată în altă locaţie. Acest obicei își are rădăcinile încă de la primul an de activitate, fiind o ocazie extrem de potrivită pentru socializare şi a prezenta proiecții cu filmări și fotografii din cursul anului trecut şi de a oferi premii „speciale” pentru situații inedite.

De asemenea, toate zilele de naştere ale jucătorilor sunt sărbătorite fie la sală pe timp de iarnă, fie la „firul ierbii”, după disputarea unor meciuri pe teren mare.

La data de 14.04.2022 a fost ales un nou Consiliu Director, format din: Ioan Marchiș – președinte, Cristian Bărbos – prim-vicepreședinte, Ciprian Coste – vice-președinte, Alin Gavrilă – vice-președinte, Bogdan Țentea și Daniel Gheighiș – membri, respectiv Eduard Costin – secretar.

Tot atunci, Ion Ciocian, de 71 de ani,a devenit primul membru de onoare al clubului.

În continuare echipa se pregătește pe timp de iarnă, în sala de sport din Recea, iar din aprilie va continua activitatea sportiv pe terenuri mari, organizând diferite meciuri amicale.